Oportunități finanțare 2022 –  Accesează fonduri europene și guvernamentale

Anul 2022 se arată unul promițător pentru oamenii de afaceri care doresc să acceseze fonduri europene sau guvernamentale. Firmele private din România – inclusiv start-up-urile – vor putea accesa în acest an mai multe programe și linii de finanțare, investițiile care vor avea prioritate sunt cele ”verzi”, inovarea, digitalizarea companiilor, transferul tehnologic, sectoarele de producție și IT,  competitivitatea, fiind eligibile aproape toate domeniile productive şi de prestări servicii. Iată care sunt cele mai importante programe de finanțare la care ne putem aștepta în 2022:

Programul național de digitalizare a IMM-urilor

Programul național de digitalizare a IMM-urilor, finantat din fonduri europene, vine în sprijinul IMM-urilor sau pentru digitalizarea propriilor afaceri.  Firmele din România vor avea la dispozitie 100.000.000 Euro pentru dezvoltarea unor produse/servicii/aplicatii inovative din domeniul tehnologiei informatiilor si comunicatiilor.

Prin intermediul programului de finanțare Digitalizarea IMM-urilor,  firmele micro, mici și mijlocii vor putea solicita fonduri între 30.000-100.000 Euro.

Cheltuieli eligibile vor fi achizițiile de softuri, echipamente IT, site-uri, semnături digitale, cursuri de formare în informatică, host-uri, etc., cu 10 % aport propriu. Lansarea programului trebuia să aibă loc în anul 2021 dar s-a amânat pe anul 2022.

Acțiunea  4.1.1.  – Granturi pentru investiții de până la 1 milion de euro

POC 4.1.1 – fosta Măsură 3, este unul dintre cele mai așteptate programe de finanțare de către IMM-uri.  Programul la fi lansat în perioada următoare, în prezent fiind disponibil Ghidul Consultativ.  Apelul se adresează IMM-urilor, ajutorul de stat acordându-se pentru investiții în activități productive. Beneficiarii eligibili sunt IMM-uri afectate de pandemia COVID-19 care au cunoscut o pierdere din cifra de afaceri în 2020 față de 2019.

Valoarea finanțării va fi de  maxim 1milion de euro si minim 50.000, maxim de 5 ori cifra de afaceri la 2019, dar fără a depăși 1.000.000 €.  Finanțare nerambursabilă pentru acest program este de 95% pentru microîntreprinderi, 90% pentru întreprinderi mici și de 85% pentru întreprinderi mijlocii. Investiție de minim 20% din valoarea proiectului care să contribuie la obiectivele de mediu.

Reamintim că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a precizat că va publica ghidul final al solicitantului pentru Acțiunea 4.1.1-POC după primirea avizului de la Comisia Europeană și publicarea schemei de ajutor de stat în Monitorul Oficial. Termenul estimativ de lansare este începutul lunii martie 2022.

Așa cum arată acum propunerea oficială de ghid, apelul va fi deschis timp de 5 zile calendaristice – atât vor avea solictanții la dispoziție să-și depună proiectele în sistemul electronic.

IMM Invest și AGRO IMM Invest

Programul IMM INVEST ROMANIA este raspunsul guvernului la criza sanitara si economica, in contextul pandemiei COVID-19. IMM INVEST ROMANIA este destinat sustinerii mediului antreprenorial, facilitand accesul IMM-urilor la finantare, pentru asigurarea lichiditatilor necesare in vederea continuarii activitatii economice, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investitii si/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de catre FNGCIMM in numele si contul statului roman, prin Ministerul Finantelor Publice.  Pentru anul 2022, plafonul total al garantiilor ce pot fi acordate este in valoare de 10 miliarde lei, din care 5 miliarde lei este alocat programului AGRO IMM INVEST. Perioada pana la care se pot face inscrieri este 30 Iunie 2022.

Prin creditul garantat IMM INVEST, Statul poate garanta pana la 90% din valoarea creditelor pe care le accesati la una din bancile partenere, nu veti platiti dobanda, comision de garantare sau alte costuri de acordare. Din ajutorul de stat se acopera plata dobanzii datorate de beneficiarii Programului opt luni de la data acordarii creditului, iar  comisionul de administrare si comisionul de risc vor fi subventionate integral pe toata durata de derulare a creditului garantat in cadrul Programului.

Valoarea maxima a creditelor poate fi de pana la 10.000.000 lei pentru investitii si pana la 5.000.000 lei pentru capital de lucru.

Start Up Națion și alte 11 programe finanțate de la bugetul de stat

Guvernul ar urma să deschidă în anul 2022 ediția a treia a vechiului program Start-Up Nation, numit acum Start-upTech-Nation. Ministerul Finanțelor a publicat recent schița bugetului de stat pe anul 2022, care a fost ulterior aprobat iar Ministerul pentru Antreprenoriat și Turism a publicat lista celor 12 programe de finanțare pentru firmele private, cu un buget total de 1,6 miliarde de lei pe partea de credite de angajament și 1,56 miliarde de lei, credite bugetare

Principalele programe pentru firmele mici și mijlocii (IMM) și startup-uri: Start-upTech-Nation (fostul Start-Up Nation), Programul Microindustrializare, Programul Comerț, Stimularea exporturilor, Programul Dezvoltarea produselor turistice, Schema Horeca, etc care nu au fost active în ultimii ani dar pentru care interesul mediului privat este mare.

 

Start-UP Nation 2022 –  Nu rata finanțarea de 200.000 de lei

Guvernul vrea să reia în anul 2022 programul Start-Up Nation, într-o variantă îmbunătățită, susține ministrul Antreprenorialului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, prin care se vor putea obține fonduri nerambursabile în valoare de 200.000 de lei / proiect pentru lansarea unei afaceri.

Noutăți anunțate de Ministrul Antreprenoriatului și Turismului:

– Renunțarea la criteriul de departajare pentru numărul de angajați. Va fi un număr minim de locuri de muncă (cel mai probabil 2 locuri de muncă) dar locuri de muncă create nu vor primi punctaj

– Introducerea COFINANȚĂRII (cel mai probbil vor fi trei praguri: 5%, 10%, 15%), pentru a crește responsabilizarea beneficiarilor

– Lansarea programului este prevăzută pentru perioada aprilie – mai 2022.

– Posibilitatea accesării creditelor cu garanție de stat pentru beneficiari

– Se lucrează la o nouă platformă informatică de înscrieri

Ce condiții trebuie să îndeplinești dacă îți dorești sa accesezi START-UP NATION 2022 împreună cu echipa Innova Start:

– Ai un IMM ( SRL ) înființat dup data de 01.01.2020 sau dorești să înființezi unul pentru accesarea programului

– Nu ai mai avut calitatea de asociat într-un IMM (SRL) care a avut acceași activitate ca și cea pentru care dorești să soliciți finanțare

– Îți asumi o cofinanțare de 5-10-15%

Domeniul în care dorești să îți deschizi o afacere prin Start-Up Nation III este unul din urmtoarele:

– Producție

– Industrii creative

Atenție! În acest moment nu a fost lansat un ghid oficial. Nu se cunoaște data lansării. Lasă-ne un mesaj privat sau contactează-ne la contact@innovastart.ro ca să rămâi conectat cu noi, să fii la curent cu data lansării Start Up Nation și să nu ratezi o finanțare de 200.000 lei!

Programul Operațional Regional

Mult așteptaul POR cu Axele lui principale, va fi operational, cel mai probabil, la jumătatea anului 2022. Companiile mici și mijlocii vor avea la dispoziție Programul Operational Regional (POR), cu alocări de circa 80 milioane euro pentru investiți în active corporale și 40-45 milioane euro pentru digitalizare. Ca noutate importantă va fi că cele 8 regiuni de dezvoltare își vor administra singur fondurile, așadar nu vor depinde de Ministerul Dezvoltării și acest fapt bucurător va diminua birocrația excesivă. Se va pune accent pe inovare, digitalizare, investiții verzi, transfer technologic.

PNRR

Comisia Europeană a virat la începutul anului 2022 suma de 1,942 miliarde de euro în contul Ministerului Finanţelor, suma reprezentând prefinanţarea de 13% din împrumutul de aproximativ 14,94 miliarde de euro contractat de România în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă. Această sumă vine în completarea primei tranşe a prefinanţării, pe componenta de grant, plătită de Comisia Europeană la data de 2 decembrie 2021, în valoare de 1,85 miliarde euro. Astfel, până la acest moment, o sumă totală de 3,79 miliarde euro a fost acordată României, de la momentul aprobării şi demarării implementării PNRR. Principalele obiective ale planului sunt realizarea tranziţiei verzi şi a tranziţiei digitale, consolidând, în acelaşi timp, asistenţa medicală, educaţia, coeziunea socială şi incluziunea.

Împrumuturile din acest program, atrase în condiţii foarte avantajoase, pot fi utilizate pentru finanţarea unor proiecte de anvergură pentru România, fie că vorbim de sute de kilometri de autostradă, zeci de mii de locuinţe racordate la reţele de apă şi canal, facilităţi pentru digitalizarea a câtorva mii de IMM-uri sau zeci de mii de hectare de reîmpăduriri. Accesul la aceste fonduri este condiţionat însă de îndeplinirea reformelor asumate prin PNRR.

Fonduri pentru investiții de mare anvengură pentru dezvoltare regională – Schema de ajutor de stat destinata stimularii investitiilor cu impact major in economie, instituita prin HG 807/2014

Una dintre cele mai populare soluții de finanțare asigurate prin ajutor de stat este HG 807/2014, Schemă care asigură până la 37,5 milioane euro fonduri nerambursabile pentru investiții de minimum 1 milion euro. Companiile care au un proiect de investitii de minimum 1 milion de euro pot accesa ca metoda de finantare, pe langa fonduri europene, Schema de Ajutor de Stat reglementata de HG 807/2014, avand ca obiectiv stimularea investitiilor cu impact major in economie.

Finantarile nerambursabile acopera 50% din investitii pentru toate judetele din Romania, cu exceptia zonei de Vest (judetele Arad, Timis, Caras, Hunedoara) si a judetului Ilfov, ce primesc doar 35%, precum si Bucuresti, unde sprijinul acordat este de doar 10%.  Acest tip de finantare este potrivit atat pentru firme noi, start-up-uri cu un capital de minim 100.000 lei, cat si pentru companii mari, cu peste 249 angajati, din domenii precum productie, servicii de depozitare, hoteluri etc.

Sesiunea este deschisă în mod continuu, proiectele sunt gestionate de Departamentul de Ajutor de Stat al de Ministerul Finanțelor, iar obligațiile principale ale unei companii beneficiare de ajutor de stat sunt să mențină numărul mediu de angajați de pe ultimele 12 luni înaintea depunerii cererii și să să plătească taxe și impozite pe noul proiect de investiții în cuantum egal cu grantul în 5-7 ani, taxe aferente salariilor noilor angajați, impozit pe profit, impozit pe clădire etc.

Granturile SEE și Norvegiene

Granturile SEE si Norvegiene sunt utile pentru întreprinderi mici/mijlocii/mari cu vechime sau nou înființate, care solicită finanțări pentru activități cu caracter inovativ și ecologic, în domeniile IT, industrie verde și industrie albastră, cu valori cuprinse între 50.000-2.000.000 Euro. Pentru anul 2022 au fost anunțate 4 linii de finanțare în cadrul Granturilor SEE și Norvegiene în domenii precum : Educație, Protecția mediului, Dezvoltarea afacerilor și Energie.

Erasmus+

Cu un buget de aproape 3,9 miliarde EUR pentru anul următor, Erasmus+ va continua să ofere oportunități pentru stagii, ucenicii, schimburi de personal, studiu în străinătate și proiecte de cooperare transfrontalieră în diferite domenii ale educației și formării, tineretului și sportului.

PRIORITĂȚILE PROGRAMULUI ERASMUS+: Incluziune și diversitate | Transformarea digitală | Mediul și combaterea schimbărilor climatice  | Participarea la viața democratică, valorile comune și angajamentul civic.



Lasă un răspuns


+ 6 = 13