Fonduri europene 2021. S-a deschis înscrierea pentru programul Tânărul Fermier, ajutoare de până la 70.000 euro

Fonduri europene 2021. Vineri, 27 august 2021,  s-a deschis oficial sesiunea de depunere a proiectelor pentru linia de finanțare 6.1 – Tineri Fermieri, prin care se acordă fonduri de la 40.000 la 70.000 euro pentru tinerii fermieri, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – tranziție.

Pentru submăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, beneficiarii eligibili sunt tinerii care se instalează ca unic şef al exploataţiei agricole, dar şi persoanele juridice cu mai mulţi acţionari în care un tânăr fermier exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce priveşte deciziile referitoare la gestionare, la beneficii şi la riscurile financiare legate de exploataţie. Valoarea toatala a Finantarii Nerambursabile Prin intermediul Programului Tanarul Femier este de Maxim 70.000 Euro.

Prin intermediul programului de Finantare Nerambursabila Tanarul Fermier  se urmareste:

  • Cresterea numarului de tineri fermieri care incep pentru prima data o Activitate Agricola ca sefi/conducatori de exploatatie, fiind incurajati sa devina competitivi, sa se asocieze, sa participe la lanturile alimentare integrate;
  • Imbunatatirea managementului, cresterea competitivitatii sectorului agricol si sprijinirea procesului de modernizare si conformitate cu cerintele pentru protectia mediului, igiena si bunastarea animalelor si siguranta la locul de munca;
  • Crearea posibilitatii tinerilor fermieri rezidenti, cu un minim de cunostinte de baza, in vederea instalarii ca sefi/ conducatori ai exploatatiei agricole.
  • Incurajarea tinerilor si a familiilor din mediul rural de a se stabili in mediul rural, ceea ce va crea un efect pozitiv asupra economiei nationale in general.

Eligibilitatea solicitantului

  • Fermieri cu vârsta de până la 40 de ani, inclusiv (PFA, II, IF, SRL)
  • Dimensiunea exploatației agricole: minim 12.000 SO
  • Deține competențe și aptitudini profesionale în domeniul agricol/veterinar/economie agrară

Investitii eligibile:

Sprijinul va fi acordat pentru facilitarea inceperii activitatilor agricole pentru instalarea tanarului fermier intr-o exploatatie agricola, pe baza Planului de afaceri. Toate cheltuielile propuse in Planul de afaceri, respectand conditiile prevazute in prezentul Ghid si Fisa tehnica a submasurii 6.1, inclusiv capitalul de lucru, achizitia de teren sau material biologic, efectuare de studii precum cel pentru sectorul pomicol, sau privind potentialul agricol (daca e cazul) precum si activitatile relevante pentru implementarea corecta a Planului de Afaceri aprobat pot fi eligibile, indiferent de natura acestora.

Fonduri europene 2021 – Valoare finantare:

Sprijinul public nerambursabil se acorda pentru o perioada de maxim trei/ cinci ani (perioada de cinci ani se aplica doar pentru sectorul pomicol) si este de 70.000, 60.000, 50.000 sau de 40.000 de euro în funcție de dimensiunea exploatației ( SO).

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se va acorda sub forma de suma forfetara in doua transe, astfel:

  • 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finantare;
  • 25% din cuantumul sprijinului se va acorda in functie de implementarea corecta a Planului de afaceri, fara a depasi trei* ani (*cinci ani pentru exploatatiile pomicole), de la semnarea contractului de finantare.


Lasă un răspuns


4 + 7 =